Meer tips

Eerste tip: u kunt uw tijd beter besteden aan het installeren van Linux dan er maar over te blijven lezen!

Na het downloaden van een zg. iso-bestand moet u eerst een cd branden. Op de gebrande cd staan nu bestanden en mappen. Soms zitten daar ook programma's bij die u onder Windows kunt installeren. Vaak is de cd ook als live-cd te gebruiken. Gewoon de computer herstarten, er kan niets verkeerds gebeuren.

In Nederland zijn zelden of nooit pc's te koop waar Linux met de nodige toepassingssoftware op voorgeïnstalleerd is (de NLLGG houd hier een overzicht bij van bedrijven bij die dit wel doen). Dat hoeft overigens geen probleem te zijn. U kunt ook op sommige adressen pc's zonder software kopen (bv. Gistron.com). Deze pc's kosten €200-€500 en u bespaart €100-€300 als u de kantoorsoftware meerekend. U kunt zelfs nog goede pc's bij kringloopwinkels zoals Emmaus en op internetmarkten vinden voor ongeveer 50 euro. In de omringende landen kunt u wel pc's en laptops met Linux kopen o.a. bij onze sponsor Dell. Verwacht echter niet dat ze veel goedkoper zijn, door de relatief lage omzet zijn de kosten relatief hoog. U heeft wel een minder krachtig apparaaat nodig voor dezelfde prestaties.

Een oude pc kan daarom ook uitstekend voldoen. Op zo'n pc staan meestal illegale kopieën van Windows en andere software. Gebruik dat argument om flink af te dingen; legaal zou deze sofware namelijk al snel honderden euro's kosten. Handig is nog een Switchbox PS/2 Mon/Keyb/Mouse 2x waarmee u twee pc's, een Linux en een Windows, op één set van monitor, toetsenbord en muis kunt aansluiten. Mocht u toch nog huiverig zijn om zo'n grote stap te zetten, bedenkt u dan dat u altijd nog voor ongeveer €100 Windows XP kunt kopen en veel 'Windows'-software (bijna) gratis kunt downloaden of kopen op cd (zie ook 'Links' in ons menu.
En als u al een pc met Windows hebt. Troost u dan met de gedachte dat u maar een paar euro weg gooit; U heeft er waarschijnlijk wel 100 euro voor betaald maar op een paar euro na is dat voor de winst, de reclame, de afdeling juridische zaken en de tussenhandel. Een paar euro zijn dus maar besteed aan het maken van de software. Duizenden programmeurs voor ongeveer een miljard klanten; tel uit je winst!

Hardware is soms een probleem en dan met name de drivers. Er zijn Hardware-fabrikanten die alleen drivers voor Windows (en Mac) schrijven en geen specificaties vrijgeven. Dan moet er veel werk verzet worden om toch een Linux-driver te maken of de Windows-driver te kunnen gebruiken. Dat kan soms meer dan een jaar duren. Voor beginners is het aan te raden om eerst live-cd's te proberen. Dat geeft al aardig aan of de distro bij u en uw pc past. Soms heeft de ene distro een driver nog niet opgenomen en een andere al wel. Distro A werkt dan op systeem X niet 100%, maar op systeem Y wel, terwijl distro B op systeem X puik draait. In zeldzame gevallen bent u genoodzaakt een onderdeel te vervangen. Schaf daarom vanaf nu alleen hardware aan die ook onder Linux werkt. Doe dat in een winkel waar men verstand van zaken heeft. Controleer eventueel hier of hier of hier of hier op internet. Maar nogmaals: als u al een systeem hebt dan kunt u dat het beste testen met live-cd's. Zie ook "Hardnekkige hardware" hieronder.

Wilt u zich eerst nog wat oriënteren, leent u dan een boek bij de NLLGG of bij de bieb, of zoek weer op internet, bijv. met www. google.com/linux met zoektermen zoals "cursus", "introductie" en "beginners". Kijk ook even bij "Links" in ons menu. Belangrijk voor u kan ook zijn te weten wat u met Linux niet kunt; bijv. uw favoriete MS-spelletje spelen, websites met verkeerde standaarden - zoals van de Consumentenbond - goed weergeven of communiceren met uw MS-georiënteerde overheid. Verder kan Linux veel meer dan u vermoedt (bijv. Windows-software draaien en zelfs Windows virtueel onder Linux draaien), al hangt dat wel af van de Linux-distributie en uw pc.

Maar wat te doen als u eerst een kleinere stap wilt zetten? U kunt dan Linux naast Windows installeren. Dat mag natuurlijk niet fout gaan. Bent u een echte digibeet dan begrijpt u de handleiding hieronder misschien niet. Maar Wim Sonnevelt zei het al: 'Dat moet je niet zelf doen; dat moet je laten doen.' Ook hier is dat heel eenvoudig: kom naar een NLLGG-dag of zoek op internet. Vul de naam van uw stad (in de buurt) in en probeer zoektermen zoals "linux", "ïntroductie", "beginner", "groep" en "bijeenkomst".
De belangrijkste hobbel die meestal genomen moet worden is het aanmaken van een extra partitie. Ook dat kan steeds gemakkelijker met de Linux-install-cd. Zie het voorbeeld hieronder met de kop: Linux naast Windows installeren; een voorbeeld. Als u deze tekst begrijpt dan kunt u ook zelf installeren.

De capaciteit van de hardware die u nodig hebt, is afhankelijk van de Linux-distributie waar die in zit. Sommige distributies beweren al aan 64 Mb werkgeheugen genoeg te hebben; meestal wordt 256 Mb gevraagd. Bij die minimumeis werkt de distro echter niet optimaal. De ruimte op de harde schijf moet een tot vier GB zijn. Houdt u ook rekening met het soort internetverbinding dat u heeft. Is die langzaam, neem dan een grote distributie op cd's of dvd zodat u niet hoeft te downloaden.

Voor een beginner lijkt het misschien toch een uitdaging om alleen aan de slag te gaan met Linux. Maar het kan wel; zeker als u met een live-cd of op een pc zonder Windows wat kunt experimenteren. En iedere nieuwe installatie kost u maar een kwartiertje; de pc kan wel langer bezig zijn. Komt er een foutmelding kopieer die dan geheel of gedeeltelijk naar uw zoekmachine om de oplossing op internet te vinden. En vergeet u de NLLGG-bijeenkomsten niet.

Hier staat nog wat extra lectuur:
Dit artikel geeft 10 tips. Een paar andere goede tips worden hier gegeven.

Goede en uitgebreide on-line documentatie (in het Engels) is overal te vinden, maar een aanrader is de 'Introduction to Linux - A Hands on Guide' van Machtelt Garrels. Wie al beginnend met Linux op zoek is naar varianten van bekende windowsprogramma's vindt hier een lijst met equivalenten.